Programma Jongerentop010


14.00

Start programma. Opening door wethouder Kathmann samen met Young010. 
50 gesprekken | 5 thema’s – onderwijs, toekomstperspectief, woonsituatie, maatschappelijke ongelijkheid en mentale gezondheid |
1 vraag: Hoe ga jij en jouw omgeving om met (de gevolgen van) de coronacrisis en wat heb je nodig om hier goed uit te komen? #speakup

Er zijn twee gespreksrondes. Tussen deze rondes zijn er verschillende optredens van o.a. spoken word artiesten, dance-acts en dj's. 

Wanneer de jongeren met elkaar in gesprek zijn, is er voor de thuisblijvers een interessant online programma te volgen. Deze talkshows worden verzorgd door Vers Beton en Young010. 

18.00

Einde

Gespreksthema's Jongerentop010


De afgelopen maanden zijn wij met zoveel mogelijk Rotterdamse jongeren in zoveel mogelijk verschillende wijken in gesprek gegaan. Van jullie kregen wij te horen wat we écht moeten bespreken tijdens de Jongerentop010.


Uit deze wijkgesprekken zijn vijf hoofdthema’s gekomen. Bij jouw aanmelding kun je aangeven over welk thema je het liefst mee zou willen praten tijdens de Jongerentop010. 

1. Onderwijs

Door de coronacrisis is de manier van leren en de manier waarop les wordt gegeven compleet veranderd. Wat zijn de gevolgen hiervan voor leerlingen en studenten? Wat doet dit met jouw motivatie? 


Veel leerlingen en studenten missen hun klasgenoten, het groepsgevoel en het vertrouwen dat een klas, groep of collegezaal geeft. En wie houdt er eigenlijk een oogje op die leerlingen en studenten die het op school of thuis al zwaar hadden? Wat heb jij nodig van het onderwijssysteem om veerkrachtig te zijn? 

2. Mentale gezondheid

De coronacrisis zorgt voor grote veranderingen in ons dagelijks leven: we zitten meer thuis, hebben minder sociale contacten en weten niet zeker wat de (nabije) toekomst ons zal brengen. Sommige jongeren voelen zich alleen en missen de dagelijkse structuur van school, werk en sport. Ook stellen veel jongeren zich de vraag hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de ander. 


Andere jongeren zagen toen ze thuis zaten juist ruimte voor hun eigen ontwikkeling, hebben zichzelf opnieuw leren kennen tijdens de lockdown en realiseerden zich hoe goed ze het eigenlijk hebben. 


Hoe heb jij deze grote veranderingen ervaren? Wat heeft het met jou gedaan? En wat zou je nodig hebben om hier beter mee om te kunnen gaan?

3. Woonsituatie

Hoe je woont zal voor iedereen anders zijn. Woon je met je familie, met studiegenoten of alleen? In een klein of een groot gezin? Bij de een heeft de sluiting van scholen en kantoren gezorgd voor gezelligheid en een nóg hechtere woonsituatie: eindelijk meer tijd voor elkaar! Maar voor iemand die het thuis al lastig had is de woonsituatie nu nóg heftiger geworden. Elke dag dicht op elkaars lip zitten is voor sommigen heel onprettig of zelfs onveilig.


En hoe betaal je eigenlijk je rekeningen als je je baan door corona bent kwijtgeraakt? Wat is er veranderd in jouw woonsituatie en wat heb je nodig om die beter te maken? 

4. Maatschappelijke ongelijkheid

De coronacrisis heeft impact op al onze levens. Maar welke invloed de coronacrisis heeft op dat van jou verschilt per persoon. Heb je het gevoel dat er naar je wordt geluisterd? Voel je je gehoord? Weet je welke mogelijkheden je wel of niet hebt? Of waar je moet zijn als je vragen hebt? 

5. Toekomstperspectief

Eén ding is zeker, door de coronacrisis is veel onzeker geworden. Wat waren je plannen en kan dat allemaal eigenlijk nog wel? Is het nog mogelijk om stage te lopen bij het bedrijf van jouw dromen? Kun je nog een baan vinden na je afstuderen? Of heb jij juist kansen kunnen grijpen tijdens de crisis? 

En wat heb jij eigenlijk nodig om je toekomstplannen waar te kunnen maken?